Duurzame cacaogrondstoffen
100% in 2020
2020 Doel: 100% van de ingekochte cacaogrondstoffen (inclusies, poeder, boter, massa) van choco en knispers zijn UTZ of Fairtrade gecertificeerd.
Hoe het begon
In 2006 startte Oxfam Novib met acties tegen oneerlijke cacao (https://www.oxfamnovib.nl/verhalen/de-groene-sint). De campagne richtte zich vooral op het Sinterklaasfeest en de chocoladeletter. Langzaam maar zeker gingen industrie en supermarktketens de campagnes ondersteunen en vanaf 2010 waren de meeste chocoladeletters UTZ gecertificeerd.
In navolging hiervan kwam in de hagelslagindustrie een Nederlandse conculega eind 2010 met de belofte een deel van zijn grondstoffen UTZ in te gaan kopen. Bij Delicia gingen we verder; in plaats van 10% of 15% UTZ gecertificeerde cacao te verwerken in onze merken, verwerkten wij vanaf 2011 meteen 100% UTZ in onze gelicenseerde merken. Zo stonden K3, Piet Piraat en Kabouter Plop hagelslag met een UTZ logo te pronken op het schap. Al snel meldden de retailers zich bij ons en in 2012 waren alle supermarktketens om; UTZ werd geïntroduceerd bij de hagelslag huismerken in Nederland. De impact van deze beweging was dat ook de A-merken versneld overgingen naar 100% UTZ gecertificeerd. De ‘groene’ hagelslag was geboren.
De beweging naar UTZ, Rainforest Alliance of Fairtrade gaat in het buitenland veel minder snel. Nederland is echt koploper. Delicia heeft in 2019 besloten dat vanaf 1 januari 2020 alle verkopen van hagelslag, vlokken en crispies geproduceerd en verkocht worden met gecertificeerde cacaomassa, cacaopoeder en cacaoboter, ongeacht of de klant hiervoor wil betalen of niet.
De komende jaren zullen we ook al onze chocolade gecoate producten overzetten naar UTZ/Rainforest Alliance, Fairtrade of een gelijkwaardig systeem. Zo doen wij er alles aan om voor iedereen waarmee wij direct of indirect in aanraking komen het leven aangenamer te maken.
We make life delicious!
► Naar de site van UTZ.
► UTZ wordt Rainforest Alliance.
► Naar de site van Fairtrade.